2016

FEBRUÁROVÉ číslo Naše Poľovníctvo 02/2016

 

NAŠE POĽOVNÍCTVO

 

vyšlo

 

FEBRUÁROVÉ ČÍSLO

 

Na jeho stránkach si prečítajte:

 

PRED OČAMI VEREJNOSTI

malá úvaha o prípravách na tradičné okresné chovateľské prehliadky.

 

 

 

VZÁCNY OBYVATEĽ HOĽ

Je ním tetrov hoľniak, ktorý  sa už onedlho začne predvádzať na tokaniskách   – na holiach, rašeliniskách a mokradiach tak, ako nám  tento jav približuje viacero krásnych snímok.  O jeho budúcnosti v našich končinách píše PAVOL LENKO z Tatranského národného parku.

 

ČÍM SA  ŽIVÍ  LÍŠKA

Prvá časť článku  Ing. VLADIMÍRA VICIANA, PhD.  o  stálej  obyvateľke našej prírody a zložení  jej potravy, ktorú si dokáže nájsť  v každom ročnom období.

 

KAŽDÁ  TROFEJ JE SPOMIENKOU

Čo všetko možno považovať za  poľovnícku „trofej“ píše Ing. JOZEF  HERZ, PhD., spoluautor návrhu CIC na hodnotenie lebiek, koží  a iných častí  tiel šeliem.  Článok doplňuje tabuľka limitov pre udelenie medaily podľa bodov CIC (malé šelmy a bobor).

 

MINERÁLNE LÁTKY A KVALITA PAROŹIA

Na vytvorenie  chovnej a trofejovej hodnoty raticová zver potrebuje dostatok vápnika, fosforu, horčíka a  ďalšie minerálne látky, píše   MVDr. EMÍLIA SELECKÁ. Aby zveri nechýbali, vhodné látky je  vhodné používať minerálne doplnkové krmivá, ktoré v jej výžive zaručujú potrebné množstvá.

 

ZASADNUTIE RADY CIC V LONDÝNE

O rokovaní Rady CIC  v decembri minulého roka informuje  SOŇA CHOVANOVÁ  SUPEKOVÁ.

 

TAK  PLYNUL  ČAS…

Pohľad do zaujímavej histórie poľovníctva v Košiciach ponúka v  prvej časti článku   Mgr. ELEONÓRA  BLAŠKOVÁ. 

 

VŠESTRANNÝ AVAR

Ing. TIBOR CSÓKA, chovateľ paterdal teriéra píše  o jeho  všestranných  prednostiach.  Avar nielenže je vynikajúcim pomocníkom v revíri, ale  jediným z tohto plemena, ktorý získal svetové prvenstvo zo skúšky obrany podľa IPO2.

 

DREVER

V našom seriáli  o plemenách poľovnej upotrebiteľných psov jeho autor Ing. JÁN ZAJAC predstavuje  drevera   –  zástupcu krátkonohého plemena zo Škandinávie.

 

 

LIEK NA STAROSTI

Zhovárame sa  s  Ing. PETROM CAGALOM, ktorý  sa za dlhé roky poľovníckej praxe  stretol s najrôznejšími problémami, ale napriek tomu ostalo jeho celoživotnou záľubou a doteraz ho považuje za „liek na starosti“.

 

NA ZELENEJ VLNE

Dve strany zaujímavého čítania: Mytológia a legendy, Prekvapenie na pôjde a Desatorákov pozdrav.

 

LEGENDA Z RAKÚSKA

O prednostiach guľovnice Mannlicher Schonauer Model GK  píše Mgr. PETER ŠULEK.

 

STREĽBA  NA  BEŽIACEHO DIVIAKA

„Streľba  z voľnej ruky na bežiaceho  diviaka   sa líši od streľby brokovnicou: kvalitatívne, ale i z technického hľadiska“,  píšu autori  článku Ing. JÁN MERCEL a Ing. ĽUBOSLAV BUZNA a  uvádzajú konkrétne rady, aby každý zásah bol účinný.

 

 

PÚŠŤ KALAHARI (III)

Dojmy a pocity z noci pod stanom uprostred púšte Kalahari, keď sa v okolí ozýva rev levov,   opisuje autor cestopisu  PETER FODOR.  Súčasne týchto pradávnych obyvateľov púšte zachytil aj na viacerých fotografiách.

 

SMRŤ ZA PYTLIACTVO…

…Puška nie je na filmovanie, Návrat rysov do   Veľkej Británie a ďalšie zaujímavosti zo zahraničnej poľovníckej tlače.

 

NAŠE SPEVAVCE

So strnádkou žltou a spôsobom jej života zoznamuje čitateľov autor seriálu Ing. ĽUBOR ČAČKO.

 

 

DOBRÚ CHUŤ!

Viete ako pripraviť  delikatesu „bažantie prsia na malinách“?  Stačí postupovať podľa receptu  šéfkuchára MARIÁNA  KOLLÁRIKA.

 

POĽOVNÍCKY FEBRUÁR

Dve stránky, na ktorých nájdete:  DOBY LOVU,  PRIPOMÍNAME –  zoznam aktuálnych povinností, Východy a západy Slnka a Mesiaca, ČO SA  DEJE V REVÍRI, 3 DOBRÉ RADY, ako  s úspechom privábiť  líšku a  VESELÚ BODKU.