2017

AUGUSTOVÉ číslo Naše Poľovníctvo 8/2017

VYŠLO

 

AUGUSTOVÉ ČÍSLO

 

časopisu

NAŠE POĽOVNÍCTVO

 

 

Na jeho stránkach nájdete:

 

 

SPEKTRUM

 

POĽOVNÍCI TO UŽ DÁVNO VEDIA,

že zviera nie je vecou, ale  živý tvor a podľa toho sa k nemu správajú. Preto vítame novelu zákona o zmene  pohľadu na  zver.

 

 

CESTA ZA JARABICAMI

do Bulharska

Autori článku  JAROSLAV SLAMEČKA, PETER SCHULTZ a JÁN VRBA  o skúsenostiach  bulharskej obchodnej spoločnosti  Zväzu poľovníkov a rybárov  Bulharska, kde sa tak ako my,  usilujú zachrániť malú pernatú zver. Výsledky, ktoré dosiahli,  potvrdzujú aj niektoré naše  postupy  pri odchove a vypúšťaní  jarabíc do voľnej prírody.  Prečo však v nich nepokračujeme?

 

 

NORY, DIERY, BRLOHY

Druhá časť príspevku Ing. VLADIMÍRA  VICIANA, PhD.  o živočíchoch vytvárajúcich si  podzemné obydlia: svišťa a sysľa.

 

 

AFRICKÝ MOR OŠÍPANÝCH

Voľný pohyb tovarov biologického pôvodu   znásobený klimatologickými zmenami spôsobuje, že na našej planéte  pribúdajú nebezpečné  ochorenia, v posledných mesiacoch je to napr. aj  africký mor ošípaných postihujúci najmä diviačiu zver.  O príznakoch  a prejavoch nákazy,  ktorá sa  nedávno vyskytla v ČR,  píše MVDr.  EMÍLIA SELECKÁ.

 

 

MYSLIME NA RATICOVÚ ZVER

Až do novembra je  vhodný čas podať raticovej  zveri medikované krmivo, ktoré ju ochráni pred postihnutím takými chorobami, akými sú:  podkožná  a nosohltanová strečkovitosť.

 

 

PODROBNEJŠIE O MALEJ PEKNEJ PUŠKE

Je to  CZ  455 STAINLESS   ktorú  mnohí strelci zvyknú  označovať ako „model do nečasu“.  Detailne o jej prednostiach, presnosti  a mnohostrannosti.

 

 

PREZENTÁCIA NÁŠHO SOKOLIARSTVA V POĽSKU

Autor MARIAN ČÍŽ informuje o stretnutí  našich a poľských  sokoliarov, ktoré sa konalo koncom júna  v Kozlowke.  Okrem rôznych  podujatí na programe bolo aj podpísanie deklarácie o ďalšej spolupráci  poľských a našich sokoliarov.

 

 

MEDZI VINOHRADMI

Aj o tohtoročné súťaženie o „najlepší guláš“ prejavila veľký záujem široká verejnosť.  Podujatie pripravila SLOPS  Pribina a konalo sa v krásnom prostredí vinohradníckych chatiek nad obcou Mýtne Ludany.  A kto bol víťazom? Podrobnejšie  v článku MOJMÍRA GERU.

 

 

ZASLÚŽENÝ ÚSPECH

Ing. JOZEF TELEPUN o  farbiarskych skúškach  malých plemien, ktoré sa konali  v Lesnom (okr. Michalovce) a v Rakovci nad Ondavou.

 

 

 

JAGDTERIÉRE „Z  VAVREKOVHO DVORA“

je to chovateľská stanica ROBERTA VAVREKA. V článku  sa autor  vyznáva z obdivu k tomuto plemenu, o ktorom je známe, že je to „malý psík s veľkým srdcom“. Potvrdzujú to aj jeho skúsenosti z praxe.

 

 

TAJGAN (kirgizský chrt)

Ide o plemeno, ktoré – ako informuje autor Ing. JÁN ZAJAC  –  zatiaľ nie je FCI medzinárodne uznaným poľovným plemenom,  no má  zaujímavý starobylý pôvod. Potvrdzuje, že  tajgan  sa využíval pri ťažkom  love vo vysokých výškach.

 

 

SÚZVUK TÓNOV

Niekoľko poznámok  ktoré  autor  ĽUBOSLAV  BUZNA  predstavuje o hlavných zásadách správneho vábenia počas jelenej ruje. Pripomína tiež  najvhodnejšie typy vábničiek, v čom spočíva  „vierohodnosť“ vábiacich zvukov i  vplyv počasia  na priebeh ruje.

 

 

POVERY A MÁGIA

V dávnejšej minulosti sa  s poľovníctvom spájali aj rôzne povery a mágia,  píše  JOZEF ČALTICKÝ.  Aké boli, prečo vznikali a  prečo im  ľudia verili? Odpovede hľadajte v článku.

 

 

INÉ ČÍSLA, INÁ PRAX

 

Podľa názoru mnohých poľovníkov sa kvôli vysokým počtom diviačej zveri  znižujú stavy srnčej. Je tomu tak v skutočnosti? – kladie otázku v článku venovanom tejto  téme jeho autor Ing. JOZEF HERZ,  PhD.  Prečo sa mení denná aktivita srnčej zveri? Dokážu poľovníci  správne posúdiť vek  srncov a mláďat? Autor sa zaoberá aj týmito otázkami.

 

NA ZELENEJ VLNE

Prečítajte si  príbehy: DOVOLENKOVÝ, CHVÍĽA  S JAZVECOM  a Ezopovu bájku O PSOVI A ZAJACOVI.

 

 

KOZOROŽCE  – KRÁLI VEĽHOR

Do „živočíchopisu“ poľovnej   zveri, ktorá sa v našich prírodných podmienkach nevyskytuje, iste patrí aj kozorožec. Jeho lov,  vzhľadom na jeho životný priestor, sa preto považuje  za „korunu“ horskej poľovačky, píše v článku jeho  autor Ing. JÁN MERCEL. 

 

 

REKORDNÝ DIVIAK

…Nežiaduce bociany,  Pes a puška a ďalšie zaujímavosti zo zahraničnej poľovníckej tlače.

 

 

NAŠE SPEVAVCE

Autor  seriálu Ing. ĽUBOR  ČAČKO opisuje  jedného z našich najznámejších vodných  spevavcov –  trsteniarika  pásikavého. Kde ho možno  zazrieť a počuť?

 

 

DOBRÚ CHUŤ!

Recept  na JEDNODUCHÝ REZEŇ zo stehna mladého diviaka  pripravila  DENISA LAHVIČKOVÁ.

 

 

POĽOVNÍCKY AUGUST

Na dvoch stranách nájdete: DOBY LOVU, 3 DOBRÉ RADY,  osvedčené praktické opatrenia, ktoré  nám umožnia NEZADRIEMAŤ NA POSEDE, ČO SA DEJE V REVÍRI,   Východy a západy Slnka a Mesiaca a  na záver tak ako vždy: VESELÁ BODKA.