2017

MÁJOVÉ číslo Naše Poľovníctvo 5/2017

Vyšlo

MÁJOVÉ ČÍSLO                                                           

časopisu

NAŠE POĽOVNÍCTVO

 

 

Na jeho stránkach si prečítajte:

 

SPEKTRUM

 

LEPŠIE RAZ VIDIEŤ, AKO STOKRÁT POČUŤ

V krátkom zamyslení  autorka Ing. NIKOLETA NOZDROVICKÁ  pripomína veľký  význam „lesnej pedagogiky“, osobitne pri výchove  detí, aby získali čo najviac znalostí o prírode.

 

 

KOLUJE V NAŠICH ZAJACOCH VÍRUS EBHS?

Jednou z príčin poklesu stavov zajačej zveri u nás môže byť aj ich zdravotný stav, ktorým sa zaoberajú pracovníci výskumu. Jeho výsledky, ako ich  prezentujú autori doc. Ing. JAROSLAV SLAMEČKA, MVDr. RASTISLAV JURČÍ, PhD.  a Ing. TOMÁŠ SLÁDEČEK, PhD.  môžu významne prospieť našej každodennej praxi.

 

 

SEZÓNU OTVÁRA  SRNEC

Nová poľovnícka sezóna sa začína 16. májom a „otvára“ ju lov srnca… pripomína autor Ing. JOZEF HERZ, PhD. V článku zhrnul  hlavné zásady  selektívneho lovu, ktorého cieľom je nielen získať peknú trofej, ale aj povinnosť uchovať v revíri geneticky zdatné jedince.

 

 

MALÁ ZVER  – VEĽKÝ PROBLÉM

alebo Ešte raz z Turej Lúky.  Ing. JÁN KURTIŠ a doc. Ing. JAROSLAV SLAMEČKA, CSc. informujú o odbornom seminári Chov zveri  v Myjavskom regióne, ktorý usporiadalo PZ  Turá Lúka.

 

 

PREHLIADKY  TROFEJÍ

Naši spolupracovníci informujú o tohtoročných chovateľských prehliadkach a výstavách trofejí v okresoch: Veľký Krtíš, Žiar nad Hronom, Senica, Myjava, Liptovský  Hrádok,  Bratislava a  v Bánovce nad Bebravou.

 

 

NOVINKA VO SVETE GPS OBOJKOV

Možno ju nazvať aj ako „pes pod kontrolou; má dosah až 20 km vďaka čomu by sa vám nemal nikdy stratiť.

 

 

RUSKÝ POĽOVNÍCKY ŠPANIEL

Ing.  JÁN ZAJAC  predstavuje zaujímavé, u nás zatiaľ málo známe plemeno so zaujímavým pôvodom a  špecifickými poľovnými vlastnosťami.

 

 

MINULOSŤ LOVU

V druhom  pokračovaní  o histórii vzniku poľovníckych tradícií autor Ing. JOZEF ČALTICKÝ sa vracia  do konca 17. storočia, kedy aj na Slovensku sa konali  rôzne „panské poľovačky“   často spojené i s krutými spôsobmi lovu.

 

 

VEĽA MUZIKY ZA MÁLO PEŇAZÍ

Test rakúskej zbrane  VOERE LBW Standard v kalibri .308 Win.

 

 

V ZNAMENÍ JAVORA

Hovoríme  so STANISLAVOM  DANIELOM,   predsedom OZ Javor Báhoň, okr. Pezinok, v revíri ktorého  sa ešte i v súčasnosti   koná  odchyt zajacov. Je skromnejší ako v minulých rokoch, no i tak  sa teší veľkému záujmu poľovníkov, ale i verejnosti a osobitne detí.

 

 

NA ZELENEJ VLNE

Ponúkame tri  zaujímavé príbehy:  Líška alebo lišiak?  Prechádzka bez cieľa  a  Let netopiera.

 

 

 

VYBERÁTE SI PUŠKU?

Do vašej pozornosti  odporúčame zoznámiť sa s  guľovou kozlicou EXPRESS pochádzajúcou  zo Zbrojovky Brno.  Jej  prednosti sa u nás  uplatnia najmä pri love diviačej zveri.

 

 

 

DVA TÝŽDNE S VTÁCTVOM ISLANDU

Do prírody ostrovného štátu Island pozýva  STANISLAV HARVANČÍK, ktorý ho navštívil v rámci ornitologickej výpravy.  Zoznamuje čitateľov s niektorými zaujímavými vtáčími  druhmi, ktoré aj pre ostatných členov expedície boli  prekvapením.

 

 

AKO PUTOVAL VLK

…Pytliaci pri Mníchove, Obratnosť predátorov a ďalšie zaujímavé informácie zo zahraničnej poľovníckej tlače.

 

 

NAŠE SPEVAVCE

Do nášho  vtáčieho albumu pribudla vrchárka  červenkastá. Keďže je pomerne vzácna, treba vedieť, kde ju možno  uvidieť.

 

 

DOBRÚ CHUŤ!

Šéfkuchár MICHAL RÉVAY  ponúka recept: Dusená divina na červenom víne.

 

 

POĽOVNÍCKY MÁJ

Dve strany plné informácií:  LOV,  Odhad veku (diviaka) na prvý pohľad,  3 dobré rady, Envirokalendár, Čo sa deje v revíri, Východy a západy Slnka a Mesiaca, VESELÁ BODKA.