2017

SEPTEMBROVÉ číslo Naše Poľovníctvo 9/2017

Vyšlo

 

SEPTEMBROVÉ ČÍSLO

časopisu

NAŠE POĽOVNÍCTVO

 

 

Na jeho stránkach si prečítajte

 

SPEKTRUM

 

NOCI   PLNÉ VÁBENIA

S autorom  príspevku JOZEFOM ŠABOM  si pripomíname chvíle v revíroch, v ktorých sa o takomto čase začína  jelenia ruja. Pre poľovníka to nie je len čas na získanie trofeje, ale najmä na pozorovanie významného cyklu v životnom kolobehu jelenej zveri.

 

 

ODHAD VEKU

Na charakteristické znaky jednotlivých vekových tried diviačej zveri upozorňuje  ANTON MIKUŠKA. Ak sa ich naučíme rozoznávať, nepomýlime sa  v  jej posudzovaní.

 

 

DIVIAKY V OHROZENÍ

O nebezpečnom AMO (africký mor ošípaných) informuje MVDr. VILIAM PEDIAČ. Pretože sa už vyskytol v niektorých susedných krajinách,  zdravotný  stav diviakov musíme pozorne sledovať počas celého roka.

 

 

ZVER V SUCHEJ KRAJINE 

Extrémne sucho a následok dlhých letných horúčav pociťuje aj zver. Ako ju  uchrániť pred  ich následkami pripomína autor Ing. JOZEF HERZ, PhD. Čitateľ nájde v článku  niekoľko dobrých rád, ako  v revíri  udržať a zveri poskytnúť  dostatok vody.

 

 

ZNÁME, ALE NIE NAŠE

Prvá časť príspevku JOZEFA ŠABU  o inváznych rastlinách ohrozujúcich naše pôvodné druhy. Pripomína tiež, prečo  treba zabrániť ich ďalšiemu rozširovaniu.

 

 

NÁRODNÝ PARK NÍZKE TATRY

Autor  článku RNDr. ĽUBOŠ ČILLAG, riaditeľ  Správy  NP Nízke Tatry zoznamuje čitateľov s týmto výnimočne krásnym a z prírodovedeckého hľadiska naším mimoriadne cenným územím.

 

 

NORBOTENSKÝ ŠPIC

Plemeno pochádzajúce  zo severu Európy, na istý čas takmer zabudnuté, znova ožíva. O jeho minulosti  a návrate  do poľovníckej praxe píše Ing. JÁN ZAJAC.

 

 

LÍŠKA V ĽUDOVEJ SLOVESNOSTI, MÝTOCH A LIEČTEĽSTVE

Väčšinou si myslíme, že líšku dobre poznáme, no nie každý z nás vie, ako ju  ľudia vnímali v minulosti  –  u nás i vo svete. O zaujímavom  pohľade  na líšku  z tejto stránky píše autor článku JOZEF ČALTICKÝ.

 

 

PRIATELIŤ SA S PRÍRODU

S  Ing. RADÚZOM SEDLÁROM  za zhováral  VILIAM DRIENOVSKÝ.  Okrem toho, že Ing.  Sedlár je už  mnoho rokov poľovníkom a stará sa o  vypúšťanie divých králikov do prírody,  je aj iniciátorom vzniku   APOS  –  Asociácie  poľovníckych organizácií Slovenska.  Podrobnejšia informácia  o  asociácii  sa začína už na  5. stránke tohto čísla.

 

 

NA ZELENEJ VLNE

Dve pekné  príhody z revírov:  SPOMIENKA NAMIESTO ÚLOVKU  a  Z ALBUMU.  Zaujímavé ponaučenie  z Ezopovej bájky  LÍŠKA A DIVIAK.

 

 

KOLIMÁTOR MRO TRIJICON

Druhá časť  informácie o kvalitách   svetového výrobcu taktickej dennej optiky. V čom sú jej prednosti?

 

 

ZMOKNUTÍ NA PÚŠTI

Ďalší diel rozprávania  RNDr. STANISLAVA HARVANČÍKA  z putovania našich ornitológov  za zaujímavými operencami. Tentoraz   navštívili Marocké kráľovstvo, krajinu na severe Afriky. A podarilo sa im  čo málokomu: zmoknúť na púšti, pravda, okrem získania  množstva fotografií nádherného vtáctva.

 

 

 

ĎALŠIA OBEŤ TROFEJOMÁNIE

…Oživiť mamuta?  Veľmi hladné líšky…   a  iné zaujímavosti zo zahraničnej poľovníckej tlače.

 

 

 

NAŠE SPEVAVCE

V albume našich spevavcov nemôže chýbať  sýkorka bielolíca, ktorú podrobnejšie predstavuje Ing. ĽUBOR ČAČKO.

 

 

 

DOBRÚ CHUŤ!

Jednoduchý  recept na veľmi  chutné jedlo:  španielskeho vtáčika z diviny

ponúka DENISA  LAHVIČKOVÁ.

 

 

 

POĽOVNÍCKY SEPTEMBER

Na dvoch stránkach nájdete: DOBY LOVU, PRIPOMÍNAME (aktuálne povinnosti  v revíri), 3 DOBRÉ RADY, ENVIROKALENDÁR  a tak ako  vždy   je tu i VESELÁ BODKA.