2017

JÚLOVÉ číslo Naše Poľovníctvo 7/2017

Vyšlo

 

JÚLOVÉ ČÍSLO

 

časopisu

NAŠE POĽOVNÍCTVO

 

 

Na jeho stránkach nájdete:

 

Pamätnica

pripomína výročia významných osobností, ktoré tvorili históriu slovenského moderného poľovníctva.

 

S chladnou hlavou

malé zamyslenie o našom správaní v prírode a ochrane životného prostredia zveri   počas letných mesiacov.

 

Nory, brlohy, diery

sú  prirodzenými  príbytkami viacerých druhov našej zveri. Autor  článku Ing. VLADIMÍR VICIAN, PhD. píše:  aké sú, ako si ich buduje líška, jazvec… ako ich rozoznať už „na prvý pohľad“?

 

Poľovníctvo ako súčasť ochrany  prírody

o poľovníckej činnosti v Hortobágy,  jednom z najväčších maďarských  národných parkov píše jeho riaditeľ IMRE CSIRMAZ. Zaujmú  rôzne zaujímavé prístupy k udržaniu optimálnych  stavov zveri ako i spôsoby  eliminácie škodlivých  druhov.

 

Aktuálny výskum  voľne  žijúcej a poľovnej zveri

na tohtoročnom stretnutí Spoločnosti  pre výskum  voľne žijúcej a poľovnej zveri, ktoré sa konalo v Brandenbursku  vedeckí pracovníci z viacerých krajín hodnotili  nové poznatky z výskumu  viacerých druhov zveri, o  možnostiach redukcie diviakov, ale tiež o  rozvoji  jelenej a srnčej zveri v nových podmienkach…  Na stretnutí odznelo veľa nových poznatkov  výskumníkov  z Nemecka, Poľska, Rakúska, Litvy i Slovenska.  Súhrn  o priebehu medzinárodného stretnutia pripravili RASTISLAV JURČÍK a  JAROSLAV SLAMEČKA.

 

Pred druhým nástupom kliešťov

autorka príspevku MVDr.  EMÍLIA SELECKÁ  pripomína, že sa začína „druhá vlna“  počas ktorej  kliešte  ohrozujú ľudí a zvieratá. Je o to nebezpečnejšia, lebo  sa začne až koncom leta a trvá až do neskorej jesene, teda v čase, kedy ju už neočakávame.

 

Lov líšky v lese

je osvedčený spôsob  pri znižovaní jej stavov, ktorý ohrozuje malú zver, vtáctvo hniezdiace na zemi, ale poškodzuje i mladé lesné porasty.

 

Reč je o „poľovníckej reči“

kedy sa   u nás začali  používať slovenské výrazy súvisiace s poľovníckou činnosťou?  Aké používame dnes? Alebo ešte stále  siahame po archaických a  rôzne skomolených slovách?  O vývoji  slovenskej poľovníckej reči píše  Ing. JOZEF HERZ, PhD.

 

Stretnutie v zámockom parku

konalo sa, ako píše  doc. Ing. SOŇA CHOVANOVÁ, PhD., v Maďarsku, konkrétne vo Fuzérradványskom  zámku a  prispelo k ďalšiemu rozvoju spolupráce  slovenských a maďarských poľovníčok.

 

Na posliedke

ako postupovať  pri posliedke s poľovne upotrebiteľným psom, aké zásady treba dodržať, aby bol pre poľovníka skutočným pomocníkom a zbytočne ho nevyrušil, radí z vlastných skúseností autor článku JOZEF  PRAVEČAN.

 

Poľný španiel

v kynologickom „albume“  plemien autor Ing. JÁN ZAJAC  predstavuje poľného španiela: má bohatú minulosť a napriek  rôznym etapám vývoja sa jeho chovateľom podarilo uchovať i jeho dobré lovecké  vlastnosti.

 

Isto a pohodlne

o  výhodách  používania  „bedrovej palice“ pri streľbe v revíri  píše Ing. JÁN MERCEL.  Ako výborná  opora  obstáli  pri streľbe  na posliedke,  ale aj  pri dohľadávke,  v polohe posediačky, postojačky, ale i v kľaku a poležiačky.

 

Pre prax aj zberateľov

podľa informácie Ing. ALOJZA  DRÁBEKA  tohtoročná  „jarná  bratislavská výstava nožov“ s medzinárodnou účasťou bola bohatá: výrobcovia na nej predstavili najrôznejšie typy nožov.  Ich tvary  spracovanie i nové materiály zaujali  všetkých, ktorí sa o ne zaujímajú  či už ako  ich používatelia v praxi alebo ako zberatelia.

 

Strelectvo je o disciplíne

zhovárame sa s MATÚŠOM ŤAŽKÝM,  členom PZ  Žiare  Selce a členom  Streleckej komisie OPK Banská Bystrica. Jeho cesta k poľovníctvu a strelectvu  viedla cez KMPP a v súčasnosti patrí k tým, ktorí sa podieľajú na získaní lepšej streleckej zdatnosti poľovníkov.

 

Na zelenej vlne

na dvoch stránkach si čitateľ nájde tri príbehy: Nehnevajte sa na medveďa, Spod Tribča na Valašsko a Líščí brmbolec.

 

Bezpečná, spoľahlivá

predstavuje sa  CZ 550  SAFARI CLASICS II určená na lov ťažkej zveri, ktorá sa uplatňuje  a osvedčuje sa na  safari v Afrike.

 

 

Za vtáctvom Blízkeho východu

„…cesty za vtáctvom nás zaviedli na Blízky východ, konkrétne do Izraela, štátu  medzi Libanonom, Sýriou, Jordánskom a Egyptom…“  píše v úvode   cestopisu  RNDr. STANISLAV HARVANČÍK. Čitateľa zoznamuje nielen s  vtáctvom tejto končiny sveta, ale i s krajinou a dojmami, aké vyvoláva v návštevníkovi.

 

Horor na diaľnici

… Trest pre slučkára, Africké drámy, Choré soby a ďalšie zaujímavosti zo svetovej poľovníckej tlače.

 

Naše spevavce

autor seriálu  Ing. ĽUBOR ČAČKO predstavuje životný cyklus drozda plavého, ktorý na rozdiel od iných, u nás známych aj zimujúcich,  na jeseň odlieta.

 

Dobrú chuť!

Šéfkuchárka DENISA LAHVIČKOVÁ ponúka  zaujímavý recept: Srnčí závitok plnený sušenou šunkou a paštétou z diviny s cviklovými lievancami a chrenovým pyré.

 

 

Poľovnícky júl

na dvoch stránkach nájdete:  doby LOV-u,  Pripomíname (zásady lovu diviakov, vnadenia a upozornenie na nesprávny spôsoby lovu),  Východy a západy Slnka a Mesiaca, Čo sa deje v revíri, 3 dobré rady a VESELÚ BODKU.